Puppyproof kerst

Gepubliceerd op 17 december 2021 om 10:00

Veilig kerst vieren met een puppy of kitten in huis

Iedereen die een puppy in huis heeft weet dat alles wat los en vast zit interessant is voor zo’n beestje. Net zoals bij een baby ontdekt een pup alles met zijn mond, dat betekent dat alle mooie spulletjes die je rond laat slingeren eigenlijk kapot gekauwd of gesloopt worden. Overigens geldt dit ook voor kittens, ook zij zijn super nieuwsgierig, klauteren overal in en zien een kerstbal als hèt ultieme speeltje. Niet echt een goed idee om met kerst een grote boom met tierelantijntjes in huis te halen dus!

Kunnen we de kerstdecoratie dan beter achterwege laten dit jaar? Zeker niet! Er zijn nog genoeg andere mogelijkheden om je huis in een kerstsfeer te brengen. Ik geef je 5 ideeën waarmee je aan de slag kunt!

Kersttak met decoratie

Eigenlijk is dit een soort kerstboom in het klein maar dan hangend. De ruimte waar je deze ophangt wordt er ook gelijk heel sfeervol van. Eerlijk is eerlijk, je moet er wel even wat tijd in stoppen (ik was er een hele ochtend mee bezig) maar dan heb je ook een echte eyecatcher!

Hoe je dit maakt? Ga allereerst naar het bos of ergens anders waar je dode takken vind en zoek een mooie dikke tak uit. Als je thuis bent laat je de tak eerst drogen, bijvoorbeeld bij de verwarming. Op deze manier is straks alle vocht eruit en is de tak niet te zwaar om op te hangen.

Na een dag kun je verder aan de slag. Zoek twee lange dennentakken uit, bijvoorbeeld bij een tuincentrum en knip hiervan de ene kant kort. Niet helemaal tot aan de stam maar hou nog ongeveer 5 cm takjes over. Vervolgens leg je de takken met de onderkant tegen elkaar aan en maak je deze met ijzerdraad vast aan de grote tak. Als je groen ijzerdraad gebruikt dan valt het draad minder op.

Wikkel nu de lichtjes om de takjes en zorg ervoor dat je de batterijenhouder goed verstopt achter een paar takken. Nu kun je de tak ophangen aan een stevig lint of touw en dan is het tijd om te gaan versieren!

Ik heb er naast kerstballen ook gedroogde sinaasappel aan gehangen die ik eerst zelf in de oven heb gedroogd. Als je hiervoor leuke lintjes gebruikt, in dit geval van fluweel, geeft dat een extra leuk effect.

Kerstboom buiten

Ben jij gezegend met een (voor)tuin of een balkon dan kun je natuurlijk ook gewoon de hele kerstboom naar buiten verplaatsen. Kleine kans dat jouw bengeltje hier ook weer alles uit trekt! Zelf heb ik een klein kerstboompje met lichtjes bij de voordeur gezet maar je kunt natuurlijk ook gewoon lichtjes hangen in een bestaande boom.

Letterbord

Gebruik maken van een letterbord in huis vind ik zelf altijd een heel makkelijk en leuk idee. Je kunt namelijk eindeloos variëren in je teksten, kort of lang, persoonlijk of juist heel cliché, grappig of diepgaand, er is van alles mogelijk! Op mijn letterbord heb ik nu wat woorden die kenmerkend zijn voor kerst in de vorm van een kerstboom gemaakt en zo is het meteen een echte kerstdecoratie geworden.

Raamtekening

Als je goed kunt tekenen kun je met een krijtstift een heel mooi kunstwerk maken op het raam van een prachtig winter wonderland of een lieflijk kerstdorpje. Of, als je zoals ik niet zo goed kunt tekenen kun je ook gewoon wat huisjes met bomen en sneeuw maken. Hang daar dan nog een grote kerstster boven met lichtjes en een leuke slinger en het is af. Het geeft eigenlijk ook niet hoe het eruit ziet want het ziet er sowieso gezellig uit! Op pinterest staan ook talloze ideeën voor leuke raamtekeningen als je zelf even geen inspiratie hebt.

Kerstkransen

Vorig jaar beschreef ik in mijn blog over DIY kerststyling al hoe je zelf een kerstkrans maakt. Dit jaar maakte ik er twee, één voor bij de eettafel en één voor op de voordeur. Ook dit jaar maakte ik weer gebruik van eucalyptustakken en deed daar nog een paar dennentakken bij. Dit keer heb ik er ook een aantal kaneelstokjes en zelf gedroogde sinaasappels bij gedaan. Je kunt ook nog andere kerstdecoratie gebruiken zoals slingers en kerstballen maar met alleen natuurlijke materialen vind ik ze zelf het mooist.

Vieren jullie kerst altijd met cadeaus? Omdat die dit jaar niet onder de kerstboom kunnen zet je die gewoon op tafel. Leuk tafelkleed erop, nog wat decoratie erbij en ook dit staat weer heel gezellig! Het kerstdiner serveer je op het moment dat de kleine doerak ligt te slapen of geef je hondje een lekkere kluif waar hij wel even mee bezig is. Mocht je echt een heel nieuwsgierige pup hebben dan kun je altijd nog een soort lopend buffet in de keuken neerzetten (keukenblad is meestal hoger dan een eettafel).

Eigenlijk is de belangrijkste regel voor het vieren van een puppyproof of kittenproof kerst: zet het hoog! Zolang alles hoog staat of hangt zal je kleine vriendje hier niet bij kunnen. Zo kun jij lekker ontspannen achterover leunen en genieten van een sfeervol huis…

Fijne kerstdagen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.