Kerststyling DIY

Gepubliceerd op 8 december 2020 om 12:00

Haal de kerst in huis

Houten tafel met eucalyptus metalen ring kaarsen schaar kerstballen en glazen flessen

Het is weer december, Sinterklaas is inmiddels onderweg naar een warmer oord en hier in Nederland maken wij het weer gezellig in huis. Waarom? Nou, niets geeft een fijner gevoel dan allemaal kerstdecoratie in huis te halen en je huis om te toveren tot een nog knusser thuis! En omdat we dit jaar helemaal veel aan huis gekluisterd zijn is dat nu misschien wel belangrijker dan ooit. Maar hoe pak je dit aan?

Er zijn tal van stijlen en mogelijkheden om een kerstsfeer in huis aan te brengen maar voor mij is de leukste (uiteraard) de DIY-manier! Want hoe leuk is het om decoratie in huis te hebben die je zelf in elkaar hebt geknutseld en die verder niemand anders heeft? Ik geef je een aantal ideeën die allemaal heel eenvoudig zijn uit te voeren.

Kerstkrans van eucalyptus

Dit idee heb ik dit jaar heel vaak voorbij zien komen op diverse social media. Je kunt de kransen kant-en-klaar kopen maar ze zijn echt ongelooflijk simpel om te maken. Bovendien is eucalyptus één van mijn favoriete plantsoort.

Wat heb je er allemaal voor nodig? Een ijzeren ring, wat ijzerdraad, een lint of touw om de ring eventueel aan op te hangen en natuurlijk eucalyptus takken. Als je wilt kun je er ook nog wat lichtjes, kleine kerstballen of ander decoratiemateriaal in doen of mengen met wat droogbloemen maar ik vind alleen eucalyptus zelf al heel mooi.

De takken kun je gewoon vers bij de bloemist kopen en hou je wat over van de decoratie dan zet je deze in een vaas met water. Als ze zijn uitgebloeid dan haal je het water weg en knip je de onderste stukken af die in het water hebben gestaan. Vervolgens zet je de takken weer terug in een vaas en voilà, je eigen droogtakken die nog maanden meegaan! Super duurzaam, of niet? 

Het leuke aan de eucalyptus krans is dat je hier heel veel mee kan afwisselen. Verschillende soorten eucalyptus, een hele of halve krans met takken of misschien maar een klein stukje zoals bij die van mij of een afwijkende vorm ring, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Eucalyptuskrans met gouden ring op linnen tafelkleed
Takken met katoenbolletjes in grijze transparante vaas met led-lampjes

Vaas met kersttak en lichtjes

Voor dit eenvoudige idee heb je nodig een transparante grote vaas (mag ook in een kleurtje zolang je er maar doorheen kunt kijken), led-lampjes en een paar dennentakken, bijvoorbeeld van de kerstboom.

Ook leuk is om na kerst de dennentakken te vervangen voor bijvoorbeeld takken met katoenbolletjes of wilgentakken. Zo hou je toch nog wat meer licht in huis tijdens de donkere dagen.

Is dit niet duurzaam genoeg voor je? Wikkel de led-lampjes dan om de vaas heen en zet een mini-kerstboom met kluit en al in het water. Deze kun je in het nieuwe jaar in je tuin planten en wie weet is deze volgend jaar al groot genoeg om als volwaardige (kleine) kerstboom te fungeren!

Tak met kersthangers en lichtjes

Weer een simpel idee maar met een groots resultaat! Als je al wat oudere kinderen heb is dit ook een mooi projectje om samen te doen.

Zoek een mooie tak uit bijvoorbeeld in het bos en verwijder eventueel de bladeren. Hang de tak op aan twee touwtjes aan het plafond en versier deze met led-lampjes, kerstballen, gedroogde sinaasappels, dennenappels en andere ornamenten. Eventueel kun je de tak ook gewoon neerleggen, bijvoorbeeld buiten op een tuintafel of in de vensterbank.

Tak met kerstornamenten en dennenappels op tafel
Glazen kerstballen met eucalyptustakjes en dennentakjes

Kerstballen met groen of droogbloemen

Deze zag ik laatst in een webshop voorbij komen maar zijn natuurlijk ook heel leuk om zelf te maken!

Koop een aantal transparante glazen kerstballen waarvan je het haakje nog kunt verwijderen. Vul deze met alleen de kopjes van droogbloemen, gedroogde eucalyptus of dennentakken.

Voor een ultra natuurlijke look hang je deze in de kerstboom maar ze staan ook leuk als decoratie op een schaal of kaarsenplateau.

Flessen met takjes en kaarsen

Dit idee heb ik vaak zelf uitgevoerd en ook wel eens cadeau gegeven.

Het idee is wederom heel eenvoudig. Drink een paar flessen wijn leeg (makkelijker wordt het niet), verwijder de etiketten en maak ze schoon.

Let er wel op dat het glas van de wijnflessen transparant is, dit is vaak zo bij witte wijn.

Verzamel wat takjes, dit kan van alles zijn, kruiden zoals rozemarijn, een takje uit je eigen tuin of eucalyptus. Vul de flessen met de takjes en daarna met water tot net onder de rand. Vervolgens stop je er aan de bovenkant een kaars in en klaar!

Je kunt de flessen net zo lang laten staan totdat de takjes vergaan. Water verversen in de tussentijd is niet nodig.

Glazen transparante flessen met eucalyptus en kaarsen op houtplankje
Kaars met dennentakjes erom heen gebonden
Waxinelichtje met dennentakje op houten onderzetter

Kaarsen versieren met groen

Dit idee is eigenlijk altijd leuk als je kaarsen wat wilt opleuken.

Knip wat takjes rozemarijn op gelijke lengte en knoop deze met een touwtje om de kaarsen heen. Hierbij geldt ook weer dat je uiteraard ook andere soorten takken kunt gebruiken of bijvoorbeeld kaneelstokjes!

Ook leuk is om een enkel takje aan een waxinelichtjeshouder te knopen.

Stompkaarsen staan ook goed in een hoge vaas met wat takjes, dennenappels of cranberry’s erom heen.

Kerstslinger van dennentakken

Heb je na al je knutselactiviteiten nog wat dennentakken over? Gooi ze niet weg! Knoop ze aan elkaar met ijzerdraad en maak er een lange slinger van.

Voor een extra feestelijke uitstraling wikkel je er nog wat led-lampjes omheen.

Zelf heb ik de slinger vanaf de trap naar beneden gehangen maar je kunt deze natuurlijk ook boven een raam of deur hangen.

Kerstslinger van dennentakken om een kast heen gehangen
Kerstslinger van dennentakken met led-lampjes naar beneden op de trap gehangen
Kersttafel met servies en bestek en kerstdecoratie

Kersttafel stylen

Heel leuk al die DIY-ideeën maar hoe moet je dit nou stylen zodat het een beetje één geheel wordt?

Het handigste hierbij is om vooraf te kiezen voor een bepaald thema.

Hou je wel van over-the-top met veel bling, kies dan voor een klassieke kerstsfeer. Hierbij leef je je helemaal uit met glitters en verschillende kleuren en luxe materialen. Ga je het liefst met de laatste trends mee, kies dan voor moderne decoratie. Dit kun je dus allemaal nog toevoegen aan de DIY-projecten.

Zelf heb ik dit jaar gekozen voor een natuurlijk thema zonder al teveel poespas. Zoals je aan de foto’s kunt zien bestaat de kersttafel uit veel natuurlijke tinten en materialen. Een linnen tafelkleed en servetten in een aardse kleur, veel groen op tafel en natuurlijk ontbreken de kaarsen niet, uiteraard wel in een neutrale kleur.

Kersttafel met servies en bestek en kerstdecoratie
Kersttafel met servies en bestek en kerstdecoratie

Voor inspiratie van het kerstdiner zelf kijk ik meestal op de website van flyingfoodie.nl.

Alleen al de foto’s van het eten zijn vaak ware kunstwerkjes en een lust om naar te kijken.

Je hebt er ontzettend veel keuze in recepten rondom de feestdagen en deze zijn vaak eenvoudig en goed te begrijpen voor iemand die niet zo heel erg van koken houdt zoals ik. De recepten staan zelfs gecategoriseerd op soort maaltijd, super handig!

Ondanks dat kerstmis 2020 voor de meesten wat sober zal zijn, ongezellig is het zeker niet als je op deze manier aan het kerstdiner begint. Ik wens jullie dan ook allemaal fijne feestdagen!

Reactie plaatsen

Reacties

Elly polyn
2 jaar geleden

Heel mooi

Sharon Deroo
6 maanden geleden

Beste
Waar haalde je de zwarte doorschijnende vaas vandaan?
Groetjes