Oud schoolbankje opknappen

Gepubliceerd op 8 oktober 2020 om 15:51

Van oud naar nieuw

Al lang was ik op zoek naar een vintage schoolbankje, en dan niet zo'n kleutervariant maar eentje waar de kinderen nog lang gebruik van kunnen maken. Eentje waar ik eventueel zelf ook nog op kan zitten.

Uiteindelijk tikte ik zo'n schoolbankje op de kop via marktplaats voor een mooi prijsje. Het ding zag er niet uit maar helemaal opgeknapt zijn ze bijna niet te betalen. Bovendien hou ik er zelf wel van om de handen uit de mouwen te steken en dus werd dit mijn nieuwe projectje. 

Heb jij ook het geluk om zo'n oud schoolbankje in je bezit te hebben of overweeg je om er één aan te schaffen om op te pimpen? Lees dan verder hoe ik die van mij heb opgeknapt!

Vintage schoolbankje

DIY vintage schoolbankje

Stap 1 - Voorbereiden

Natuurlijk hoeft een oud bankje niet helemaal glad en netjes te zijn, een paar beschadigingen geven het juist z'n charme.

Mijn schoolbankje was door de vorige eigena(a)r(en) echter flink toegetakeld.

Niet alleen was er met pen en stift op getekend en was het metaal flink aan het roesten, ook zaten er random lagen grondverf op in een poging tot opknappen. Zonde, persoonlijk vind ik het juist mooi als het originele hout nog goed te zien is.

Grondverf is helaas ook niet heel makkelijk te verwijderen. Is dit bij jou nu ook het geval, dan kun je het beste eerst aan de slag met verfafbijt.

Wat is er allemaal nodig voor het opknappen?

 • Verfafbijt
 • Verfschraper
 • Ontvettingsmiddel
 • Emmertje warm water met een doekje
 • Metaallak
 • Kwast voor metaallak
 • Afplaktape
 • Schuurmachine
 • Schuurpapier 
 • Staalwol
 • Handveger
 • Boenwas
 • Doek voor boenwas

Dit lijkt een hele waslijst maar als je een beetje van klussen houdt zal je het grootste gedeelte al wel in huis hebben :)

Vintage schoolbankje oud opknappen
Vintage schoolbankje oud opknappen
Vintage schoolbankje oud opknappen
Vintage schoolbankje oud opknappen

Stap 2 - Metaal lakken

Eerlijk is eerlijk, dit was niet mijn stap 2. Ik was namelijk eerst begonnen bij stap 3, maar achteraf was deze volgorde natuurlijk veel slimmer geweest.

Voordat we echt met lakken gaan beginnen is het handig om eerst met staalwol wat losse verf te verwijderen van het metaal. Hiermee schuur je het gelijk ook een beetje glad.

Vervolgens ontvet je dit met een emmertje water met wat ontvettingsmiddel (ik gebruikte Universol maar St. Marc of ammonia werkt ook).

Nu kun je het hout om de buizen heen gaan afplakken. Als het echt een heel ouderwets bankje is waar het frame helemaal onder doorloopt zoals bij die van mij dan kan het helpen om het schoolbankje om te keren.

Voor de verf gebruikte ik de metaallak van Hammerite. Het voordeel hiervan is dat je deze direct over roest kunt aanbrengen. Breng de lak met een speciale kwast aan. Afhankelijk van de soort verf die je gebruikt 1 of 2 lagen.

Vintage schoolbankje oud opknappen ontvetten universol
Vintage schoolbankje oud opknappen
Metalen buizen vintage schoolbankje verven metaallak Hammerite

Stap 3 - Verf schrapen

Is jouw schoolbankje nog voorzien van het originele hout zonder verflaag? Dan kun je deze stap overslaan.

Zorg ervoor dat de lak goed gedroogd is voordat je met deze stap begint.

Voor het verf schrapen gebruik je een afbijtmiddel. Ik gebruikte hierbij groene verfafbijt van RUST-OLEUM, omdat dit beter is voor het milieu en ook gewoon goed is. Breng een dikke laag aan over de oude verf en laat inwerken. Vervolgens kun je met de verfschraper alle verf los schrapen.

Veeg hierna alle verfresten weg om het resultaat te bekijken, niet tevreden? Dan herhaal je deze stap nogmaals. Bij mij waren twee lagen nodig om echt alle verf goed weg te krijgen. 

Rustoleum verfafbijt aanbrengen met kwast
Verfafbijt verf schrapen
Verfafbijt verf schrapen
Verf wegvegen

Stap 4 - Ontvetten

Pak je emmertje met ontvettingsmiddel er weer bij en maak al het hout schoon. Zorg ervoor dat er geen verfafbijt meer aanwezig is op het hout.

Vintage schoolbankje opknappen ontvetten

Stap 5 - Schuren

Voor deze stap gebruiken we de schuurmachine voor de vlakke delen. Voor de afgeronde hoeken gebruik je schuurpapier. Zijn er net als bij mij pennenbakjes en een uitsparing voor een inktpotje aanwezig, gebruik hiervoor dan staalwol.

Na het schuren veeg je alle stof weg en ontvet je het nog een keer met een nat doekje.

Vintage schoolbankje schuren met schuurmachine
Vintage schoolbankje schuren met staalwol

Stap 6 - In de was zetten

Voor de afwerking gebruiken we boenwas. Dit beschermt het hout en zorgt ervoor dat het een mooie egale uitstraling krijgt.

Voor mijn schoolbankje heb ik een donker gekleurde boenwas gebruikt . Dit omdat het hout van het bankje qua tint verschilde met het hout van het tafelblad en op deze manier werd het iets meer één geheel. De antiekwas lijkt op het eerste gezicht super donker maar omdat het in het hout trekt valt dit uiteindelijk wel mee.

De was heb ik aangebracht met een pluisvrije doek op al het hout. Vervolgens kun je de opgebrachte laag na een half uur nog opruwen. Dit zorgt ervoor dat de waslaag nog sterker wordt.

Laat de was nu ongeveer 10 dagen intrekken voordat je het schoolbankje in gebruik gaat nemen.

Donker gekleurde antiekwas aanbrengen op schoolbankje
Donker gekleurde antiekwas aanbrengen op schoolbankje
Donker gekleurde antiekwas aanbrengen op schoolbankje

Het eindresultaat

Na bijna 2 weken wachten mag ik mijn schoolbankje dan eindelijk in huis plaatsen en wat is hij mooi geworden!

Van een oud en roestend ding in een kelder naar een fantastisch vintage pronkstuk in de woonkamer.

Ik ben er ontzettend blij mee!

Vintage schoolbankje oud opknappen
Vintage schoolbankje oud opknappen
Vintage schoolbankje oud opknappen metalen kubussen met woonaccessoires

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.