10 budgettips voor je interieur

Gepubliceerd op 13 mei 2020 om 13:46

Je huis inrichten met weinig geld

Voor sommige mensen zal dit een bekend probleem zijn; je wilt je huis graag wat meer sfeer geven met decoratie of een aantal meubels vervangen maar helaas laat je budget het niet toe. Met de volgende tips leg ik je uit hoe je je huis toch opnieuw kunt inrichten met een beperkt budget!

Verschillende wanddecoratie op witte muur
Foto collage op witte muur

1. Nieuwe wanden

De makkelijkste manier om een kamer snel een nieuwe uitstraling te geven is uiteraard door er een nieuwe kleur aan te geven. Een hele kamer verven of behangen is vrij prijzig maar zelfs met één wand heb je gelijk een ander gezicht en dit is nog redelijk betaalbaar.

Een alternatief voor behang is om een muursticker aan de wand te bevestigen. Dit beslaat een klein oppervlak maar heeft vaak een groots resultaat. Je kunt dan denken aan een ronde muursticker, deze zijn op dit moment helemaal in, maar ook bijvoorbeeld een zelfgekozen slogan op de muur kan mooi zijn.

Wat ook leuk kan zijn is om één wand helemaal te bedekken met foto's. Je kunt hier dan ook een bepaalde vorm aan geven bijvoorbeeld een hartje of een cirkel.

Nog een tip om goedkoop een 'nieuwe' wand te creëren is om hier posters, een wandkleed of kunst aan te hangen. Echte kunst is meestal niet mogelijk met een klein budget maar daarvoor in de plaats zou je online op zoek kunnen gaan naar mooie plaatjes. Deze print je vervolgens uit en stop ze in een fotolijstje, voilà, je eigen kunstwand! 

2. Pimp de vloeren

Houten planken beitsen

Is je huis gezegend met een houten vloer en ben je hierop uitgekeken? Probeer dan is een andere kleur olie, verf of beits. In ieder geval goedkoper dan een compleet nieuwe vloer!

Als je geen houten vloer hebt dan kun je deze toch eenvoudig een andere look geven door hier vloerkleden over heen te leggen. Mocht je echt bijna de hele vloer te willen bedekken dan kun je zelfs verschillende vloerkleden aan elkaar naaien of over elkaar heen leggen.

3. Verander de sierkussens

Een simpele en snelle manier om een warmere sfeer in huis te krijgen is het toevoegen of vervangen van sierkussens op de bank.

Ook het gebruik van een plaid kan een groot verschil maken. Een strakke moderne bank krijgt op die manier een veel zachtere uitstraling, zelfs als je dezelfde kleurnuance gebruikt.

Wil je van je bank een echte blikvanger maken, kies dan voor kussens en plaids in contrasterende kleuren.

Comfy bank met kussens en gebreid plaid

4. Haal de natuur in huis

Als je een tuin hebt met flink wat planten en bloemen kun je natuurlijk zo nu en dan wat takjes afknippen en je huis mee versieren.

Heb je geen tuin dan werken bloemen (onkruid) die je langs de weg of in het bos vind natuurlijk ook.

Zet de takjes simpelweg in een mooie vaas, versier kaarsen met takjes of als je wel van knutselen houdt kun je ook een mooie krans maken.

Kijk voor meer ideeën ook eens op mijn pinterest pagina! Hier vind je voornamelijk tips voor woonaccessoires met een natuurlijke basis.

Krans met eucalyptus bladeren

5. Ga langs de kringloop

Dit is een tip waar je misschien zelf ook al wel aan had gedacht. Loop eens langs je plaatselijke kringloopwinkel en ga op zoek naar (vintage) woonaccessoires of meubeltjes. Houten meubels lijken met een likje verf weer als nieuw.

Ben je echt specifiek op zoek naar een bepaald item dan kun je beter even op marktplaats kijken. Heb je gevonden wat je zocht? Vergeet dan niet om te onderhandelen! 

6. Recycle 

Rood geverfde wand met hergebruikte kistjes als plantenstandaard
Loungeset met tafeltje op wieltjes gemaakt van pallets

Iets waar ik persoonlijk echt dol op ben. Het liefst recycle ik alles wat ik ooit gekocht heb. Niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu!

Houten verpakkingen, kistjes of pallets kunnen altijd gerecycled worden en bijvoorbeeld een nieuw leven krijgen als meubel.

Groenafval kan gebruikt worden als tuincompost.

Wijnflessen worden bloemvazen, glazen potjes een spaarpot.

Blikjes worden bloempotten en oude kleding een poetsdoek of vulling voor kussens.

Condens water uit de droger kan gebruikt worden om planten water te geven.

Misschien kom je zelf op wel meer ideeën, wees creatief!

7. Ruilen

In deze tijd dat we allemaal veel thuis zitten heb je vast wel wat meer tijd om je huis eens grondig op te ruimen.

De 7e tip die ik daarom geef is om alles wat nog goed is maar je niet meer wilt hebben te bewaren. Misschien is er namelijk nog wel een familielid of vriend die het kan gebruiken en omgekeerd geldt dat natuurlijk ook.

Niets is namelijk leuker om in andermans spullen te snuffelen en precies dat ene item te vinden wat in jouw huis past!

Rommelmarkt spullen

8. Verf de gordijnen

Wist je dat je de meeste gordijnen ook kunt verven? Dit kan met speciale textielverf maar zelfs ook met krijtverf.

Een voorwaarde is dat de gordijnen van een natuurlijk materiaal gemaakt moeten zijn zoals linnen, katoen of zijde, anders pakt de verf niet. De tweede voorwaarde is natuurlijk dat de gordijnen licht van kleur moeten zijn. Op donkere kleuren zal de verf minder goed uitpakken.

Het leuke aan zelf je gordijnen verven is dat je verschillende kleuren kunt gebruiken en bijvoorbeeld patronen erop kunt maken.

Een nieuwe kleur gordijnen zal je kamer op slag veranderen en het is ook nog eens goedkoop en snel klaar!

9. Vraag om cadeaubonnen

Cadeaubon met strik en takje

Hiervoor hoef je zelf helemaal niets te doen en is dus heel makkelijk maar wel effectief.

Ben je jarig of krijg je bij een andere gelegenheid een cadeau, vraag om geld of cadeaubonnen. En dan heb ik het natuurlijk over cadeaubonnen geschikt voor producten voor huis & tuin.

De gever hoeft zo niet bang te zijn om iets te geven wat jij niet leuk vind en jij kunt weer wat geld uitsparen op je interieur of tuin!

10. Huur een interieurstylist in

Dit klinkt natuurlijk een beetje tegenstrijdig in dit lijstje met budgettips want een interieurstylist kost weer extra geld. Voor het vervangen van een aantal woonaccessoires is dit dan ook niet nodig maar mocht je het echt groots willen aanpakken dan kan dit juist een verstandige keuze zijn. 

Buiten het feit dat een nieuw interieur uitzoeken ontzettend veel tijd kost (en tijd kost geld), is het ook zo dat je snel verkeerde keuzes kan maken als je het groots aanpakt. Het zou natuurlijk vervelend zijn als je over een paar maanden toch niet helemaal blij bent met je nieuwe inrichting waardoor je weer geld moet uitgeven om aanpassingen te doen.

Als interieurstylist kan ik je helpen de juiste (en goedkoopste) keuzes te maken waardoor je geen miskoop doet en je interieur weer jaren meekan! Een kleuradvies heb je zelfs al voor €65,- incl. BTW en psst, ik verkoop ook cadeaubonnen ;-)

Kleuradvies van interieuradvies Ook Goud

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.