Aan de slag met webbing!

Gepubliceerd op 15 april 2020 om 15:28

De woontrend van nu

Webbing; wie wel eens een woonblad openslaat heeft deze woontrend niet kunnen missen. Het rieten vlechtwerk, wat vooral bekend werd door de koffiehuisstoelen van Thonet, maakt al een paar jaar zijn comeback. Design House Stockholm en HKliving begonnen met de toepassing van webbing in kasten. Inmiddels wordt het door talloze interieurmerken gebruikt voor stoelen, kasten, tafels, spiegels, lampen en nog veel meer

Vintage webbing stoel
Koffiehuis Thonet stoelen

Wat is webbing precies?

Riet voor het maken van webbing

Webbing, ook wel cannage of gaatjesmat genoemd, is eigenlijk het resultaat van een vlechtwerk van riet. Door een speciale vlechttechniek ontstaan er kleine gaatjes wat voor een leuk grafisch patroon zorgt.

Het is bijzonder sterk en biedt veel ecologische voordelen. Riet is namelijk een natuurlijk materiaal wat duurzaam geteeld kan worden, het groeit snel weer aan en gaat lang mee. Denk bijvoorbeeld aan een rieten dak.

In de jaren '80 begon men riet ofwel rotan ook steeds meer in het interieur te gebruiken en vandaag de dag is het opnieuw een trend geworden.

Maak van je oude vitrinekast een nieuwe musthave!

Zelf heb ik in de woonkamer een onwijs mooie zwarte metalen vitrinekast staan. In principe is hier ook helemaal niets mis mee, je zou hier bijvoorbeeld hele mooie spulletjes in kunnen tentoonstellen maar bij ons staan er eigenlijk alleen maar boeken in. Hoewel ik dit heel gezellig vind staan zijn al die verschillende kleuren toch wel een beetje chaotisch. Een dichte kast zou dus achteraf gezien mooier geweest zijn.

Mijn eerste idee was daarom om hiervoor in de plaats zo'n prachtige webbing kast aan te schaffen. Helaas zijn de prijzen van deze nieuwe kasten iets te hoog voor mijn budget en op marktplaats vind je deze kasten nog niet. Tijd voor een andere aanpak! Als ik iets wat ik wil namelijk niet kan vinden of het is niet geheel naar mijn smaak dan maak ik het gewoon zelf.

Hieronder leg ik je met behulp van foto's stap voor stap uit hoe ik dit heb aangepakt!

Zwarte metalen vitrinekast

DIY webbing kast

Stap 1 - Opmeten

Voordat je de webbing gaat aanschaffen is het natuurlijk handig om eerst de maten van de vitrinekast op te meten. Meet dan niet alleen het raam zelf maar ook de randen waar de webbing achter komt.

Opmeten vitrinekast

Stap 2 - Benodigdheden

Omdat ik deze keer echt voor de budget-aanpak ging kocht ik twee rollen webbing van papier en schilderde die over met muurverf testers. Je kunt online ook makkelijk rieten webbing kopen, deze hoef je dan niet eerst te verven.

De hoeveelheid hangt uiteraard af van de grootte van de vitrinekast. In mijn geval had ik twee rollen nodig van 60 x 150 cm van CanDo en vier muurverftesters van Flexa in de kleur zandbeige.

Benodigdheden DIY webbing kast

Stap 3 - Webbing uit leggen

Omdat de webbing eerst een lange tijd op een rol heeft gezeten is het aan te raden om deze eerst helemaal uit te leggen en aan de zijkanten te verzwaren met bijvoorbeeld houtblokjes. Als je dit niet doet zal de webbing steeds weer terugrollen en dat is niet handig tijdens het verven. 

Uitleggen van webbing

Stap 4 - Verven en op maat knippen

Nu is het tijd om de webbing eventueel te verven in een kleur naar keuze.

Om de webbing op maat te knippen is het makkelijk om een lange rechte lat te gebruiken en daar met potlood langs af te tekenen. Hou bij het op maat knippen rekening met randen die niet zichtbaar zullen zijn.

Verven van webbing met muurverftester Flexa
Opmeten webbing voor kast

Stap 5 - Webbing in kast plaatsen

De plaatsing van de webbing is een beetje afhankelijk van hoe je vitrinekast in elkaar zit. Zelf had ik het geluk dat er voor het glas nog wat ruimte over was waardoor ik de webbing er zo tussen kon steken.

Misschien is het bij jouw kast nodig om eerst het raam eruit te halen alvorens de webbing te plaatsen. Eventueel zou je de webbing daarna aan de binnenzijde kunnen vastplakken met dubbelzijdig tape en als het een houten kast is dan kun je deze eenvoudig vastnieten.

Insteken webbing in vitrinekast
DIY webbing kast

Het eindresultaat

Ik ben zeer tevreden met het resultaat. De webbing lijkt echt natuurlijk en het is een veel rustiger hoekje geworden dan het was, een geslaagd project dus!

Reactie plaatsen

Reacties

Jaco D
4 jaar geleden

Hoihoi!

Hele mooie verbetering!
Ben zelf ook op zoek naar de Cando Webbing, maar overal op internet staat dat het uit het assortiment is! Waar heb jij het gekocht?

Ook Goud
4 jaar geleden

Dank je, ik ben er ook heel blij mee :) Ik heb ook even online gekeken en je hebt gelijk! Ik heb mijn rollen destijds gewoon bij de gamma gekocht maar blijkbaar is het product dan uit het assortiment gegaan... Wat je nog wel zou kunnen doen is webbing per meter bestellen op www.aangeenbrug.nl. Het scheelt dat je dan niet meer hoeft te verven!

Iris P
4 jaar geleden

Hoi!

Wat een leuk resultaat. Ik ben erg benieuwd welke kleur flexa verf je hebt gebruikt?

Groet!
Iris

Ook Goud
4 jaar geleden

Ja hé? :) Ik heb voor het verven van de webbing de muurtesters van Flexa gebruikt in de kleur 'zandbeige'!