Woontrends 2020

Gepubliceerd op 6 februari 2020 om 10:51

Welke interieurtrends zien we dit jaar?

Normaal gesproken zijn de woontrends voor het komende jaar al een half jaar van tevoren bekend. Dit heeft vooral te maken met de inkoop van nieuwe collecties van de woonwarenhuizen en andere winkels die betrekking hebben op het interieur. Inmiddels is het jaar 2020 alweer volop bezig. Tijd om nog even stil te staan bij de woontrends voor dit jaar!

1. Duurzaamheid

Met stip op één staat dit jaar duurzaamheid. Iets wat mij persoonlijk heel blij maakt! Ook ik ben namelijk sinds kort bezig om mijn huis én leven zo duurzaam mogelijk in te richten.

Wat houdt dat dan precies in? Je komt al een heel eind als je voordat je een meubel aanschaft eerst even langs de plaatselijke kringloop gaat. Of neem een kijkje op marktplaats. Niet alleen worden meubels op deze manier hergebruikt, wat dus beter is voor het milieu, het is ook heel fijn voor je portemonnee!

Wil je toch persé een nieuw meubelstuk, let dan eens op de manier waarop dit item is geproduceerd. Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met gerecyclede of milieuvriendelijke materialen. Dit zorgt voor zo min mogelijk afval en schadelijke uitstoot en hier wordt onze natuur natuurlijk weer heel vrolijk van!

Grote letters GREEN in neonverlichting met een achtergrond van planten
Vintage metalen witte stoel met witte muren en vloer
Verschillende kussens en een rotan kleed en schapenvachtje
Bohemian interieur met cactus, rotan stoel en macramé kleed

2. Natuurlijke materialen

In navolging op de trend duurzaamheid staat 2020 ook in het teken van het gebruik van natuurlijke materialen. Bekend is dan natuurlijk het gebruik van houten vloeren en tafels of rotanstoelen. Ook marmer komt steeds meer terug in het interieur.

Maar wist je dat je veel verder kunt gaan om de natuur in huis te halen? Wat dacht je van een vloer van zeegras, bamboe of jute. Ook leuk is een kurkwand of muren geverfd met kalkverf.

3. Functioneel wonen

Al een tijdje een trend is het wonen in een ‘tiny house’. In deze huisjes worden allerlei creatieve oplossingen bedacht om werk, wonen en ontspanning te combineren op een klein oppervlakte. Dit is natuurlijk niet alleen interessant voor de architecten en bewoners van tiny houses, maar ook voor mensen die in een klein appartement in de stad wonen.

Klein wonen op zich hoeft namelijk geen probleem te zijn, zolang er maar sprake is van een functionele inrichting. De ‘functioneel wonen-trend’ gaat dus helemaal in op deze uitdaging.

Tiny house op wielen in het bos
Natuurlijk interieur tiny house
Luxe woonaccessoires met goud en fruit
Luxe interieur met planten en kussen met goudaccenten

4. Luxe

Ja het klassieke interieur is weer helemaal terug! Deze keer wel in een hipper jasje. Deze trend staat eigenlijk een beetje tegenover het functioneel wonen. Items in huis mogen juist gezien worden, hoe meer hoe beter.

De bedoeling van deze trend is wel dat het luxe uitstraalt. Denk dus bijvoorbeeld aan een velvet bank, een leren fauteuil of grote opvallende vazen. Dit alles in combinatie met felle kleuren en drukke prints en natuurlijk goud!

5. Trendkleuren

Welke kleuren passen bij deze trends? Hét kleurcoderingsbedrijf Pantone heeft als kleur van 2020 gekozen voor Classic Blue. Voor mij lijkt dit nog het meest op koningsblauw. Dit past natuurlijk weer heel mooi bij de ‘luxe’ trend.

Flexa koos als kleur van het jaar voor Tranquil Dawn, dit is een beetje een lichte grijsgroene kleur wat natuurlijk mooi past bij natuurlijke materialen.

Histor kiest ook weer voor een blauwige tint, namelijk Chinese Porcelain. Deze kleur past eigenlijk overal wel bij.

Welke kleuren zijn nog meer van nu? In combinatie met natuurlijke materialen kies je vooral voor neutrale kleuren zoals beige en taupe. Voor wat meer kleur kun je wat groen of blauw met een grijze ondertoon toevoegen. In combinatie met luxe kun je met bruintinten en wat fellere kleuren aan de gang gaan. Kies voor diepblauw of okergeel of maak het spannend met dieprood gecombineerd met lichtroze.

Wit, blauw, bruin en okergeel schilderij met plant op voorgrond
Koningsblauwe leren fauteuils met blauwe muur
Schilderij met rood blauw en wit

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.